Bivši meksički ministar odbrane optužen za pomaganje u krijumčarenju droge u SAD

Bivši meksički ministar odbrane Salvador Sijenfuegos optužen je u SAD da je pomagao u krijumčarenju hiljada kilograma različitih narkotika u tu zemlju, u zamenu za mito, pokazuju danas objavljeni sudski dokumenti.

General Sijenfuegos (72), optužen za učešće u krijumčarenju kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, radio je za narko kartel H-2 dok je bio ministar odbrane od 2012. do 2018. godine, u vreme bivšeg predsednika Meksika Enrikea Penje Nijeta, pokazuju dokumenti.

Tužioci navode da hiljade presretnutih poruka pokazuju da je Sijenfuegos obezbedjivao da se taj kartel ne nadje na udaru vojske, koja je s druge strane izvela hiljade operacija protiv njemu rivalskih narko bandi, navodi Asošiejted pres.

Sijenfugos je prema optužnici povezivao vodje kartela sa drugim korumpiranim meksičkim zvaničnicima.

Optužen je i da je upozorio vodje kartela da SAD vode istragu protiv te grupe i da koriste doušnike, što je dovelo do ubistva člana kartela za koga su lideri pogrešno posumnjali da pomaže američkim vlastima.

Sijenfuegos je juče uhapšen na aerodromu u Los Andjelesu.

Još jedan bivši ministar u vreme predsednika Penje Nijeta nalazi se u zatvoru u Njujorku. Henaro Garsija Luna je uhapšen u decembru 2019. godine u Dalasu, pod sumnjom da je umešan u trgovinu najmanje 53 tone kokaina namenjenih američkom crnom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar