Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta hoće azil u Rusiji

KIJEV – Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta iz stranke „Opoziciona platforma – Za život“ Ilja Kiva saopštio je da namerava da zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji, prenosi TAS S.

„Zvanično izjavljujem da danas u Ukrajini vlast masovno iskorenjuje ukrajinski narod, krši sve zakonske, moralne i norme zdravog razuma, vrši terorističke akte nad civilima, fizički uklanja one nepoželjne, gurajući hiljade ljudi koji su podvrgnuti torturi i egzekuciji u podrume Službe bezbednosti Ukrajine bez optužnice i suđenja, otvoreno teroriše stanovništvo, pušta kriminalce iz zatvora da počine ratne zločine“, saopštio je na Telegramu bivši poslanik Vrhovne rade.

On je još napisao da u takvom razvoju situacije mora da saopšti da namerava da „zvanično zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji“, navodi TAS S.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je u martu prekid aktivnosti 11 političkih stranaka sa vezama sa Rusijom, a najveća od njih je „Opoziciona platforma za život“ koja ima 44 od 450 mesta u ukrajinskom parlamentu.

Partiju vodi Viktor Medvedčuk, koji ima prijateljske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kumom Medvedčukove ćerke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 12. aprila saopštio da je Medvedčuk pritvoren i na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj političar sedi sa lisicama na rukama i u maskirnom odelu.

Kasnije je ukrajinski lider ponudio Rusiji da zameni političara za zarobljene ukrajinske vojnike, a sam Medvedčuk je na Telegram kanalu u javnom obraćanju predsednicima Rusije i Ukrajine izašao sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja, prenela su Izvestija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar