Bivšoj urednici ruske TV dva meseca kućnog pritvora

MOSKVA – Bivšoj urednici ruske državne televizije Marini Ovsjanikovoj danas je određen kućni pritvor od dva meseca u krivičnom postupku u kojem se tereti za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama, saopšteno je iz suda u Moskvi.

Interfaks prenosi da je moskovski okružni sud Basmani stavio Ovsjanikovu u kućni pritvor do 9. oktobra.

Ruski istrazni komitet otvorio predmet protiv nje zbog optužbi za sirenje lažnih informacija o ruske vojske, rekao je njen advokat Ovsjanikove, Dmitrij Zahvatov.

„Istrazni komitet pokrenuo je krivični postupak protiv
Ovsjanikove prema članu 207,3 Krivicnog zakonika Rusije zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci“, rekao je on i dodao da novinarka može dobiti i do 10 godina zatvora, preneo je TAS S.

Ovsjanikova je već dva puta kažnjena u odvojenim slučajevima zbog protesta protiv rata u Ukrajini, uključujući prekid programa uživo u martu mesecu na ruskom Prvom kanalu, uz povike „Zaustavite rat!“ i držeći plakat koji gledaocima govori da ne veruju državnoj propagandi, preneo je Rojters.

U poslednjem slučaju, preti joj do 10 godina zatvora ukoliko bude proglašena krivom za distribuciju informacija o ruskoj vojsci koje se razlikuju od vladinih izveštaja.

Reč je o protestu u julu mesecu kada je stajala na nasipu reke naspram Kremlja i držala poster na kojem je predsednika Vladimira Putina nazivala ubicom, a njegove vojnike fašistima.

„Koliko još dece mora da umre pre nego što prestanete?“, pisalo je na transparentu.

Rusija je usvojila novi zakon protiv diskreditacije oružanih snaga 4. marta, osam dana nakon početka njene vojne operacije u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar