Blagojević: RS ima pravo da raskine sporazum

BANJALUKA – Republika Srpska ima pravo da raskine sporazum o prenosu nadležnosti, kaže profesor ustavnog prava Milan Blagojević i ističe da to nije, niti može biti krivično delo, već ustavno pravo.

„Krivično delo nije, niti može biti ako Republika Srpska iskoristi svoje ustavno pravo da se povuče iz sporazuma o prenosu nadležnosti na BiH u oblasti odbrane, VSTS-a i indirektnog oporezivanja, čime one prestaju da važe za nju“, kaže Blagojević.

Blagojević precizira da je to ustavno pravo na uspostavljanje tih svojih nadležnosti koje nakon toga nastavlja da obavlja kao jedna od federalnih jedinica u BiH.

Profesor je u kolumni za banjalučki Glas Srpske ukazao na pravnu neustavnost namera kakve najavljuje predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, najavom da će podneti krivičnu prijavu protiv srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

Prema rečima profesora Blagojevića, Komšićeva izjava proizilazi da bi to učinio zbog najava Dodika da će se Republika Srpska povući iz sporazuma o prenošenju entitetskih nadležnosti na BiH u oblasti odbrane, VSTS-a BiH i indirektnog oporezivanja, kao i da će poništiti sve zakone OHR-a kojima su joj protivpravno, zloupotrebom ovlašćenja visokih predstavnika, bili nametani, a sve u funkciji kriminalnog poduhvata razaranja Republike Srpske.

„Komšić u tome vidi nešto čega nema, to jest vidi navodno krivično delo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“, kaže Blagojević.

Napomenuo je da, osim na opstruktnost i pravnu neozavisnost Komšićevih namera, želi da ukaže i na nepodnošljivost ponovljenog ćutanja najšire srpske javnosti, a naročito pravničke u vezi sa ovim vitalnim pitanjem za srpski narod i Republiku Srpsku.

Blagojević je istakao i da je na svoj način posebna svaka od više od dvadeset federalno uređenih država u svetu, među koje spada i dejtonska BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar