Blinken bez ustupaka Nemačkoj zbog Severnog toka 2

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) ponovio je danas u Briselu protivljenje SAD projektu gasovoda Severni tok 2 izmedju Rusije i Nemačke.

„Predsednik Bajden (Biden) je bio vema jasan kada je rekao da je projekat gasovoda loša ideja za Evropu i SAD“, rekao je Blinken novinarima po dolasku u sedište NATO gde će imati prvi sastanak sa kolegama iz zemalja članica Alijanse.

Blinken je rekao da je „nestrpljiv da vidi nemačkog kolegu“. „Videćemo se licem u lice, tačnije maskom u masku, i imaću priliku da mu ovo ponovim“, dodao je američki zvaničnik.

„Projekat gasovoda je kontradiktoran cilju energetske bezbednosti Evrope, može da oslabi Ukrajinu i ide suprotno interesima Poljske i drugih saveznica“, objasnio je Blinken.

On je podsetio da SAD po zakonu moraju da sankcionišu firme koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Frans pres navodi da su američke sankcije blokirale završetak tog gasovoda od 1.200 kilometara.

Nemačka, koja će imati najveću korist od projekta, u ruskom gasovodu vidi stabilan izvor energije. Medjutim, SAD i neke evropske zemlje poput Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja pribojavaju se da će time biti zaobidjena Ukrajina, tranzitna zemlja za deo gasa kojim se snabdeva Evropa.

Američki državni sekretar boravi u prvoj poseti NATO. On je po dolasku u Brisel ponovio zalaganje SAD na „ponovnoj izgradnji saveza“ i „revitalizaciji“ NATO.

Blinken nije bio odredjen po pitanju američkog povlačenja iz Avganistana. „Još nismo definisali stav, konsultovaću saveznike“, rekao je on.

Američki zvaničnik će imati niz bilateralnih sastanaka tokom dvodnevnog boravka u sedištu NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar