Blinken: Istražitelji UN da nastave da dokumentuju ruske zločine

ŽENEVA – Državni sekretar SAD
Entoni Blinken, optužio je danas Rusiju za represiju protiv domaćih kritičara vlasti i pozvao istražitelje koje su imenovale Ujedinjene nacije da nastave da dokumentuju navodne zloupotrebe Rusije u ratu u Ukrajini.

Blinken je, u govoru na sednici Saveta UN za ljudska prava, ocenio da, kako je rekao, gušenje ruskog civilnog društva predstavlja „sistematsko umrtvljivanje“.

On je zatražio da istražitelji koji dokumentuju navodne ruske zločine u Ukrajini, obezbede „nepristrasan uvid o tome šta se dešava“, ali i osnov za to da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Blinken se skupu obratio putem video linka uoči planiranog govora zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, koji treba da se pojavi u sedištu Saveta u Ženevi prvi put od početka rata u Ukrajini pre više od godinu dana.

Rusija je suspendovana iz tog tela u aprilu 2022. Moskva negira da zlostavlja civile u okupiranim oblastima i da namerno cilja u napadima.

Desetine zapadnih ambasadora protestovale su ispred zgrade UN u Ženevi zbog prisustva Ribakova, noseći ukrajinske zastave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar