Blinken u Etiopiji najavio humanitarnu pomoć toj zemlji od 331 milion dolara

ADIS ABEBA – Američki državni sekretar Entoni Blinken i etiopski premijer Abij Ahmed, razgovarali su danas o naporima za održavanje mira u regionu Tigraja, rekao je Blinkenov portparol, dok obe strane nastoje da poprave diplomatske veze urušene tamošnjim ratom.

Blinken je posetio logističko skladište Ujedinjenih nacija, gde je najavio novu humanitarnu pomoć Etiopiji od 331 milion dolara, rekavši da će to obezbediti spasonosnu podršku za ljude raseljene i pogođene sukobima, sušom i nesigurnošću snabdevanja hranom, preneo je Rojters.

Tokom dva i po sata sastanka u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, Blinken i Abij su razgovarali i o važnosti utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su sve strane počinile tokom rata, rekao je portparol Ned Prajs.

Etiopska vlada i snage iz Tigraja, regiona na severu zemlje, potpisale su lane u novembru mirovni sporazum, okončavši dvogodišnji sukob u kojem je ubijeno desetine hiljada ljudi, a milioni su raseljeni.

„Sekretar je ponovio podršku SAD naporima strana da postignu punu implementaciju sporazuma kako bi se postavili temelji za održivi mir“, rekao je Prajs.

On je naglasio da je sastanak predstavljao reafirmaciju važnog partnerstva između Sjedinjenih država i Etiopije, ponavljajući izjavu Abija nakon završetka sastanka.

„Dogovorili smo se da ojačamo dugogodišnje bilateralne odnose naših zemalja, uz posvećenost partnerstvu“, rekao je etiopski lider.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar