Blumberg: Tramp oštro o imigracijama, juri podršku pred izbore

NJUJORK – Američki predsednik Donald Tramp ponovo pokreće pitanje imigracije na predizbornim skupovima u pokušaju da svojom borbenom retorikom podstakne podršku za svoju Republikansku partiju uoči ključnih izbora za Kongres na sredini predsedničkog mandata koji se održavaju sledećeg meseca.

Međutim, za sada nema dovoljno dokaza da će ovo pitanje oko kojeg je javnost podeljena a koje mu je donelo pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine, učiniti isto za njegovu partiju u novembru.

Umesto toga, može da mu se vrati kao bumerang na negativan način, ocenjuje Blumberg.

Neopredeljeni glasači, nezavisni pa čak i neki kandidati za Kongres iz redova Republikanske partije protive se njegovom tvrdokornom pristupu imigraciji.

Kandidati Republikanske partije naročito su svesni političke štete prouzrokovane duboko nepopularnom praksom odvajanja dece od porodica koje su tražile azil na meksičkoj granici.

Trump je, podseća se, ukinuo tu politiku letos, nakon ogromnog nezadovoljstva javnosti.

Međutim, s porastom broja ilegalnih prelazaka granica, Tramp je nagovestio da ponovo razmatra politiku „nulte tolerancije“ koja je dovela do pomenutog razdvajanja porodica, napominje Blumberg.

On sada na skupovima svoje stranke ističe da se ponovo okreće još oštrijem tonu nego onom koji je imao tokom predizborne kampanje za predsednika, navodeći da su imigranti „loši momci“ i upozoravajući da demokrate žele da otvore granice za upliv kriminalaca.

Blumberg navodi da neke demokrate očekuju da će njegova retorika izazvati negodovanje javnosti i da će mu popularnost tako opasti, što će njima pomoći da dobiju podršku među radničkom klasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar