Bolsonaro preti negiranjem rezultata predsednickih izbora

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je izjavio danas da možda neće prihvatiti rezultat predsedničkih izbora sledeće godine, ukoliko sistem glasanja, koji koristi računare za beleženje glasova, ne bude zamenjen odštampanim glasačkim listićima koje on favorizuje.

“Ako se ova metoda nastavi, imaće problema, jer jedna strana, koja je naša strana, možda neće prihvatiti rezultat“, rekao je Bolsonaro u intervjuu za jednu radio stanicu, prenosi agencija Rojters.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Bolsonaro po rejtingu zaostaje za Luiz Inasiom Lula da Silvom, bivšim levičarskim predsednikom.

Bolsonaro je prošle nedelje rekao da neće predati funkciju predsednika ako dođe do prevare sa glasovima.

I portal “Aksios” navodi da je Bolsonaro zapretio negiranjem rezultata predsedničkih izbora, u trenutku kada je pod sve većim pritiskom zbog skandala oko nabavke vakcina.

Brazilski Senat je organizovao javna saslušanja o načinu na koji se vlada uhvatila u koštac sa pandemijom, tokom kojih se ispostavilo da je Bolsonarova vlada ignorisala više ponuda za kupovinu vakcina, uključujući od kompanije “Fajzer”, prenosi portal “Aksios”.

Još je eksplozivnija bila tvrdnja jednog svedoka da je Bolsonaro “zažmurio” na upozorenje da je predloženi posao oko nabavke vakcina “podmazan” dodatnim novcem za korumpirane zvaničnike.

Bolsonaro je to međutim porekao, ali sudija Vrhovnog suda je nedavno odobrio istragu o tom pitanju.

Nezadovoljstvo u Brazilu je poraslo i zbog spore kampanje vakcinacije koja je i dalje ukaljana tvrdnjama o korupciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar