Borba za građansku državu i evropsku CG još nije dobijena

PODGORICA – Predsednik Milo Đukanović sa žaljenjem je danas konstatovao da borba za građansku državu i evropsku Crnu Goru još nije finalno dobijena i da je država svakog dana na novim iskušenjima da branimo upravo takvu Crnu Goru kakvu želimo.

U tim bitkama će, poručio je Đukanović u Petnjici, biti potreban svaki građanin koji srcem i razumom prihvata takvu politiku koju promoviše DPS.

Đukanović je rekao da je obnovom države preuzeto kormilo upravljanja Crnom Gorom, i okrenut je strateški pravac kretanja Crne Gore ka evropskom sistemu vrednosti, evropskim i evroatlantskim integracijama.

Kako je naveo, već duže od pet godina Crna Gora predstavlja važnu članicu NATO saveza, za koji je kazao da je najmoćniji vojni i politički savez u istoriji čovečanstva.

„Zahvaljujući tim odlukama koje je kreirala i predvodila DPS, Crna Gora se danas nalazi na putu integracije u EU”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je zbog kolebanja EU, taj put usporen tokom poslednjih godina.

“Čini mi se da je trebalo da se dogodi neko otrežnjenje, nažalost poput ovog kojeg sada vidimo u Ukrajini, da bi EU osnažila viziju ujedinjenje Evrope i da bi shvatila da je ne samo u interesu balkanskih država, nego i u interesu EU da Zapadni Balkan bude integrisan u EU”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, na taj način EU je otvorila svoja vrata za sve zemlje Zapadnog Balkana ali pre svega za Crnu Goru koja je daleko odmakla ispred drugih zemalja regiona.

„Moje uverenje ja da onaj posao koji mi treba da završimo u našoj kući može biti završen do 2024. godine, da ćemo tada biti u stanju da našim evropskim partnerima kažemo – mi smo spremni i čekamo vašu odluku o novom proširenju. Svakako kroz ta vrata će prva proći država Crna Gora“, rekao je, između ostalog, Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar