Borelj najavio sankcije protiv ruskih medijskih organizacija

BRISEL – Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj najavio je danas da će državama članicama Unije, podneti spisak predloga za sankcionisanje skoro 100 dodatnih pojedinaca i entiteta iz Rusije zbog njihove uloge u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i protiv odgovornih za vojne aktivnosti, političke odluke, propagandu i dezinformacije.

On je predložio da se sankcije uvedu medijskim organizacijama, licima i organizacijama koje „dezinformacijama i zlonamernim narativima zagađuju javni prostor“, doprinoseći vojnom i informacionom ratu.

„Ponovo ćemo snažno pogoditi ruski vojni i odbrambeni sektor, organizacije povezane sa njima, i one odgovorne za razvoj dronova koji ciljaju civile i civilnu infrastrukturu“, dodao je Borelj.

Takođe, on je predložio da se prošire sankcije takozvanim sudijama u, kao je rekao, četiri nelegalno pripojena ukrajinska regiona – Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju, jer daju „lažni legitimitet ruskim vladarima i njihovim nezakonitim odlukama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar