Borelj optimista u vezi pregovora s Iranom

LUKSEMBURG – Šef diplomatije EU Žozep Borelj je danas izrazio nadu da će se evropske i iranske diplomate uskoro sastati kako bi pokušali da ožive nuklearne razgovore, ali je odbio da potvrdi izveštaje o tome da će sastanak biti održan u četvrtak u Briselu.

Prethodno je “Blumberg njuz”, pozivajući se na izjavu jednog iranskog poslanika, javio da je iranski ministar spoljnih poslova juče izneo informaciju da će se taj sastanak održati ovog četvrtka.

„Nikad se ne zna, a danas sam optimističniji nego juče. Još nema potvrde, ali stvari postaju sve bolje i nadam se da ćemo u narednim danima imati pripremne sastanke u Briselu“, izjavio je Borelj u Luksemburgu gde je stigao na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Pregovarač EU zadužen za iranski nuklearni program Enrike Mora je boravio prošlog četvrtka u Teheranu kako bi se sastao sa članovima iranskog pregovaračkog tima, četiri meseca nakon što su prekinuti razgovori između Irana i svetskih sila.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi do sada je odbijao da obnovi indirektne razgovore sa Sjedinjenim Državama u Beču u vezi sa povratkom obe strane ka poštovanju sporazuma, prema kojem je Iran pristao na ograničavanje nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija Teheranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar