Borelj: Prvi put EU nabavlja oruzje za trecu zemlju

BRISEL, 27. februara ( tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj, najavio je da će danas Savetu ministra EU predložiti upotrebu Evropskog instrumenta za mir za finansiranje dva paketa hitne pomoći Ukrajini.

Prvi je, kako je rekao, za nabavku ”smrtosnog oružnja za potrebe uskrajinske vojske”, a drugi za nabavku goriva, zaštitne vojne opreme i medicinskog materijala.

”Još jedan tabu je pao, tabu da EU ne dostavlja oružje u ratu. Da mi to upravo radimo jer ovaj rat zahteva naas angažman kako bi podržali ukrajinsku vojsku”, izjavio je Borelj.

On je nagalsio da po prvi put u svojoj istorji EU nabalja oružnje za treću zemlju i najavio da će biti uspostavljn mehanziam za koordinaciju sa ukrajinskom vojskom kako bi se najefikasnije moguće odgovorilo na njihove potrebe.

Žosep Borelj kaže da će Savet EU večeras politicki podržati novi paket sankcija koje je predložila predsednica Komsije, fon der Lajen, a kojim se predvđau snažne ekonomske snakcije kao što je blokiranje pristupa najvažnjim ruskim bankama globalnom Swift taransakcionom sistemu, zabrana transakcija ruske Centralne banke, a na listu sankcionosnaih biće dodati i olgarsi.

”Ciljacehmo elitu Putinovog režima kojia ima finansijsku dobit od sistema. Ojjačaceno mere protiv Belorusije koja olakšava ruski napad na Ukrajinu”, kaže Borelj.

On je poručio da će minsitrima predložiti i zajednički pristup zatavranju evropskog vazdušnog prostora za ruske letelice.

”Putin ne želi samo da osvoji zemlju već i duh ljudi kroz poruke i laži. Kremlj i oni koji ga podrzavaju su angažovani u masivnoj dezinformacionoj kampoanji kako u Ukrajini tako i u suedstvu i EU. Protov toga se bromo od 2015 godine, a danas ”zatvarmo slavinu” ruskim manipulacijma i zabranjujemo rad RT i Sputnika u EU”, zaključio je Borelj

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar