Borelj: Znamo da je Moldavija pod sve jačim ruskim pritiskom

BRISEL – Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj danas je, pre sastanka ministara odbrane NATO na kojem učestvuje, izjavio da zna da je Moldavija pod ruskim pritiskom.

Na novinarsko pitanje da li vidi pretnje zbog rata u Ukrajini po partnerske zemlje i nakon izjave predsednica Moldavije Maje Sandu da Rusija ima za cilj da sruši legitimnu vlast, Borelj je rekao da zna pod kakvim je pritiskom ova zemlja.

“Znamo koliko je Moldavija pod ruskim pritiskom. Znamo. Znate da će Moldavija biti domaćin političke konferencije o Evropskoj političkoj zajednici. Ovo će biti dobar povod da svi pokažu podršku Moldaviji da se suoči sa ruskim pritiskom, koji je svakim danom sve jači. A o Gruziji i situaciji na Kavkazu, o tome će danas razgovarati i NATO”; naglasio je on.

Borelj kaže da nema znakova da Rusija želi da zaustavi rat i iz tog razloga NATO će danas koordinirati način za podršku Ukrajine.

“Svi (zemlje članice NATO-a) će izneti svoje predloge, a siguran sam da ćemo među svima nama nastaviti da pružamo snažnu vojnu podršku Ukrajini kako bi se suočila sa agresijom. Ova agresija je brutalna. Danas se nastavljaju ruski napadi na civilne infrastrukture, uz mnogo žrtava”, kazao je Borelj, navodeći da se mora produžite podrška Kijevu.

Borelj nije hteo da kaže kakav je njegov stav o isporuci vojnih aviona.

Oko zajedničke nabavke municije na nivou Evropske unije, on je naveo da EU, sa Evropskim mirovnim fondom, obezbeđuje državama članicama sredstva za kupovinu.

“U prošlosti, Evropski mirovni fond je već vršio nabavku za obezbeđivanje nesmrtonosnog oružja za zemlje sa kojima imamo partnerstvo. Mislim da bi Evropski mirovni fond mogao savršeno da mobiliše svoje resurse na uobičajeniji način. Sada radimo od zemlje do zemlje”, ističe Borelj.

On ne vidi problema oko rada u okviru Evropskog mirovnog fonda, koji je međuvladin fond, a ne budžet Evropske unije.

“Ne možete kupiti smrtonosno oružje budžetom Evropske unije – to je jasno. Ali Evropski mirovni fond je međuvladin fond i on se može koristiti na način koji smatramo prikladnijim”, rekao je Borelj i najavio da će u ponedeljak da iznese svoj predlog ministrima spoljnih poslova Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar