Borenović: Odbijam sve što mi se stavlja na teret

ZAGREB – Danijel Borenović, jedan od hrvatskih pilota koje Srbija optužuje za ratni zločin nad srpskim civilima tokom hvatske vojno-policijske akcije Oluja, početkom avgusta 1995., kaže da nema novih saznanja s tim u vezi, da odbija sve što mu se stavlja na teret i da je sada na potezu država Hrvatska.

Nakon što je Srbija danas potvrdila optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota, Borenović kaže da nema novih saznanja u odnosu na ono što se do sada provlačilo kroz medije, niko ga s tim u vezi nije zvanično kontaktirao i da je „sve to još sveže“.

„Mogu samo reći da odbijam sve to što će mi se stavljati na teret, ne osećam se uopštekrivim po tom pitanju. Ja sam sa svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba, i da pokažu ono što treba i šta imaju“, rekao je Borenović za zagrebačku N1 tv.

O sastanku se premijerom Andrejem Plenkovićem, Borenović kaže da je šef vlade tada rekao da će se država postaviti u smislu zakona koji je na snazi.

„Očekujem da optužnica neće biti prihvaćena jer bismo prihvaćatanjem optužnice priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, da ima pravo na ono na šta nema pravo“, kaže Borenović.

Dodao je da je Hrvatska zakonom iz 2011. odbacila takvu mogućnost.

„To je jedini put. Hrvatska i ljudi koji je vode treba da preduzmu mere kojima bi zaštitili četvoricu pilota. Jednog dana može biti ko zna ko još, kad bi se krenulo tim putem… Onda bi Srbi radili šta god bi hteli, a to nije normalno“, smatra Borenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar