Bošković upozorio vladu CG, SPC i Srbiju

PODGORICA – Bivši ministar odbrane Crne Gore i aktuelni poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković upozorio je danas vladu, Srpsku pravoslavnu crkvu i Srbiju da, kako kaže, većinska Cma Gora neće pristati na poniženje kojem je izložena ukoliko se nastavi sa insistiranjem da se ustoličenje mitropolita SPC obavi u Cetinjskom manastiru.

Sudeći prema njegovim rečima, onaj ekstremniji deo Crne Gore, predvođen DPS-om, ne odustaje od, inače, neprijavljenog skupa na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Bošković za podgoričke Dnevne novine tvrdi da skup na Cetinju „predstavlja odbranu dostojanstva Crne Gore“ i izraz revolta zbog, kako navodi, „najprljavije kampanje koja se godinama unazad vodi protiv naše države dominantno iz Srbije, ali koja je, potpuno je jasno, navođena iz Rusije”.

On kaže da nema poverenja u MUP i bezbednosne službe Crne Gore navodeći da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, kako kaže, priznao da nema kapacitete za upravljanje bezbednosnim sistemom u delu poslova koji pripadaju policiji.

Bošković smatra da ministar izjavom da MUP ne može da garantuje bezbednost nijednom građaninu na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita zapravo potvrđuje da, kako kaže, „nekontroliše sistem kojim rukovodi i da nije sposoban da odgovori poverenim zadacima“.

„Ako neki događaj prouzrokuje nestabilnost, kao što je to ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju, i ugrožava bezbednost čak i onih građana koji u njemu ne učestvuju, onda su vlada i ministar Sekulović dužni da spreče takav scenario, da na osnovu zakonskih ovlašćenja preventivno deluju i ne dozvole da se takav događaj održi“, kaže Bošković.

Dodaje da sve to, prema njegovom tumačenju, svedoči o „nesposobnosti aktuelne parlamentarne većine i državnog aparata kojim rukovode da upravljaju situacijom koja je Crnoj Gori nametnuta sa strane i koja može imati nesagledive posledice po njene građane“.

Kritikujući parlamentarnu većinu i premijera, Bošković proziva GP URA Dritana Abazovića da, kako kaže, mora da se izjasnili da li je taj pokret „građanska partija ili žetončić u rukama ‘srpskog sveta’”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar