Bošnjačka dijaspora poziva EU na savez sa SAD i UK

SARAJEVO – Bošnjačka dijaspora u SAD okupljena u „Radnoj grupi za BiH“ pozvali su šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da se, kako navode, odlučnije uključe u odgovor na trenutnu krizu u BiH i sugerišu im da uđu u savez sa SAD i Ujedinjenim kraljevstvom s ciljem odbrane suvereniteta BiH.

Smatraju da bi Evropska unija trebalo da usmeri svoje aktivnosti na sankcije protiv onih koji, kako tvrde, „predstavljaju pretnju miru“.

U veoma opširnom pismu upućenom zvaničnicima EU, oni od Brisela traže da pojača Misiju EUFOR-a u BiH i da, kako navode, javno podrže odluke visokog predstavnika.

U pismu, koje prenosi Fena, između ostalog se navodi da pretnje srpskog člana Predsedništva BiH i njegov plan za formiranje entitetske vojske, iste one, koja je kako navode, „počinila zlodela nad civilima u periodu od 1992. do 1995. godine…“, predstavlja, kažu, „okrutnu ponovnu traumatizaciju preživelih iz opsade Sarajeva, koncentracionih logora, genocida u Srebrenici i drugih zlodela“.

Bošnjačka dijaspora apeluje na Evropsku uniju da formira, kako navode, operativni savez sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvo u cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Pozvali su EU da se, kako kažu, pridruže SAD u donošenju „usmerenih sankcija protiv Milorada Dodika i drugih koji predstavljaju pretnju miru i da nakon rešavanja trenutne krize, imperativ bude ubrzanje pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar