Bozanić: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem

ZAGREB – Uskršnja poslanica zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića ove godine gotovo u najvećem delu se odnose na situaciju u Ukrajini, sa glavnom porukom „mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem“.

Povodom predstojećeg Uskrsa, koji Katolička crkva obeležava po Gregorijanskom kalendaru, u nedelju 17. aprila, Bozanić je poručio da se patnje, pa i one obeležene ratnim stradanjima i žrtvama u Ukrajini, šire zbog stvaranja, unošenja i podržavanja nemira.

„Postoji li čovek koji u dubini svoga bića ne bi želeo mir? Tu čežnju osećamo posebno u ovom vremenu, snažno obeleženu ratnim stradanjima i žrtvama u Ukrajini, progonstvima ukrajinskoga naroda s dalekosežnim posledicama kako za napadnute tako i za napadače, ali i za celu Evropu i za svet. Patnje se šire zbog stvaranja, unošenja i podržavanja nemira“, naglasio je kardinal Bozanić.

Naveo je da, kada se čuje reč „mir“, mnogi najpre pomisle baš na njegovu suprotnost – na nemir i rat.

Sebičnost je, kaže, izvor svakovrsnog nemira „pre nego što podrazumeva miran i bratski odnos s drugima“.

„Taj mir je dar koji preobražava osobu i to tako da u njenim odnosima ponajprije s Bogom, a zatim i s drugim ljudima, ne prevladava sebičnost. Jer, sebičnost je odbijanje Boga i bližnjih. Sebičnost je izvor svakovrsnoga nemira“, naveo je zagrebački nadbiskup.

Tako je, kaže, i danas „u zaglušujućoj buci rata“.

Svi, dodao je, govore da se zalažu za mir i da žele da ga uspostave – jedni misle da se mogu osloniti na silinu oružja, drugi na neku istorijsku ulogu koju sebi pridaju, treći na međunarodna prava, četvrti na ekonomsku ravnotežu…

„Ako se pitamo gde započinju ratovi, redovno ćemo izvore i početke pokušati da nađemo u drugima, u pojavama koje nemaju lica, u silnicama koje kao da se ne tiču osobe“, rekao je Bozanić, prenela je Hina.

Napomenuo je da su i mirovni dogovori ponekad samo okvir za nove sukobe.

„Stoga se lako nađemo u vrtlogu bespomoćnosti u kojem ni na društvenom nivou nije moguće uspostaviti pravednost koja je preduslov za istinski mir. Tako su i određeni mirovni dogovori na političkom nivou ponekad samo okvir za nove sukobe“, naveo je Bozanić i istakao:

„Ali mir, on se uvek tiče ljudskoga srca i dostojanstva čoveka koje je ljudima darovano, a nisu ga sami postigli“.

Istinski mir, istakao je, pripada svima koji se odvaže da uđu u dubinu bića i pronađu Božju sliku na koju smo stvoreni, a „koja je tako često unakažena ljudskom zlobom i mržnjom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar