Božić u Francuskoj uz rekordno visoke bezbednosne mere

U Francuskoj se danas proslavlja Božić u strahu od novih terorističkih napada i uz rekordno visoke bezbednosne mere na gradskim ulicama i trgovima, ispred crkava i prodavnica, posle novembarskih terorističkih napada u Parizu.

Atmosfera je posebno napeta u Parizu koji je ove godine tokom Božićnih praznika posetilo drastično manje turista nego ranijih godina, prenosi francuska televizija 24 France.

Naoružani vojnici patroliraju ispred robnih kuća Galerije Lafajete i Printamp u centru grada koje su znatno manje posećene nego u istom periodu prošle godine.

„Tiho je ove godine. U hotelima i restoranima je mnogo manje turista, manje je turista u čitavom gradu, a sada je vrhunac turističke sezone“, izjavio je taksista Belkasem.

Turistički brodovi koji krstare Senom prijavili su 15 do 30 odsto manje putnika od terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Pariz, tradicionalno najposećeniji grad na svetu, pretrpeo je najveći udarac nakon terorističkih napada, rezervacije avio karata smanjenje su za trećinu u odnosu na prošlu godinu.

Turistički vodič za kineske turističke grupe Sesil Reverdi opisuje masovan pad broja turista iz pojedinih zemalja koji dolaze u Pariz.

„Imamo 30 odsto manje turista iz Kine nakon terorističkih napada u novembru i to samo zato što su Kinezi hrabri, inače bi pad bio veći“, izjavila je ona za francusku televiziju.

„Što se turista iz drugih zemalja tiče, posebno Amerikanaca i Japanaca, beležimo pad od skoro 80 odsto“, rekla je ona.

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo pozvala je turiste da nastave da dolaze u Pariz.

„Naravno da brinemo zbog pada broja turista i nikada nećemo zaboraviti žrtve terorističkih napada, ali turističke aktivnosti počinju blago da se restartuju“, izjavila je Hidalgo.

Francuske vlasti upozorile su da crkve na Božić mogu biti mete terorista. Jake mere obezbedjenja sprovode se na ulazima u skoro svaku od 50.000 crkava u Francuskoj. Posetioci moraju da otvaraju torbe i skidaju jakne i kapute zbog rizika od unošenja oružja i eksploziva.

U Strazburu čitav vojni kontigent čuva „Bozični market“, tradicionalnu bozičnu manifestaciju u gradu na istoku Francuske, dok će ulaz u strazburšku katedralu biti dozvoljen samo odredjenom broju vernika, a vrata katedrale biće zaključana odmah po početku Bozične mise.

Više od 120.000 policajaca i vojnika patroliraće u Francuskoj dok traje proslava Bozićnih praznika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar