Bozinović o pozaru u Zatonu i Raslini: Izgorelo 30 kuća

ŠIBENIK – Požar koji je u prošlu sredu buknuo na području Zatona i Rasline proglašen je jutros ugašenim, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u Šibeniku da je izgorelo 30 kuća, nekoliko automobila i čamaca i tri poljoprivredne mašine, kao i da se šteta još utvrđuje.

Tokom noći na terenu je bilo osam vatrogasaca i tri vozila, prenela je Hina.

Jutros u 9.00 časova požar je proglašen ugašenim i vatrogasne snage povučene su sa terena, javili su danas iz Županijskog centra 112.

Požarom je zahvaćena trava, nisko rastinje, zimzeleno i listopadno drveće i poljoprivredne kulture na površini od 3.300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

„Moramo postati svesni da se klima u Evropi i svetu menja i da klimatske promene idu brže nego što smo očekivali. Svake godine su temperature sve veće i sušna razdoblja sve duža“, rekao je Božinović.

Prema njegovim rečima za vreme mandata sadašnje Vlade na inicijativu Vatrogasne zajednice formirano je posebno centralno državno telo pa se vatrogasnim pitanjima i požarima u Hrvatskoj bave isključivo vatrogasci, a politika tu nema nikakav upliv, osim u osiguravanju materijalnih uslova.

„Oni su ti koji odlučuju o opremi i raspoređuju je. Preko evropskih fondova smo nabavili najsavremenija vozila i predali ih Vatrogasnoj zajednici da ih raspoređuje po terenima. Moramo postati odgovorni i svesni da gašenje požara počinje od toga kako održavamo našu okućnicu“, rekao je Božinović.

Kako je upozorio, letnji standard je imati bor kraj kuće, da napravi hlad, a od načelnika je čuo da je nekoliko kuća izgorelo upravo zbog borova koji su se naslanjali na njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar