BRA: Hiljade protiv desničarskog predsedničkog kandidata

SAO PAULO – Hiljade građana Brazila izašlo je na ulice u 27 gradova kako bi protestvovali protiv kandidature Žaira Bolsonaroa za predsednika države.

Učesnici protesta u Braziliji, Rio de Žaneiru, Sao Paulu i još 24 brazilska grada uzvikivali su „Ne on“, što je postalo i slogan protiv bivšeg vojnog kapetana Bolsonara, prenosi AP.

Građani su ispunili bulevare i trgove u gradovima, nedelju dana pre drugog kruga predsednickih izbora, na kojima će, prema anketama, Bolsonaro najverovatnije odneti pobedu.

Bolsonaro je razbesneo brojne građane Brazila time što je podržao diktaturu od 1964. do 1985. godine i komentarisao negativno homoseksualce, žene i crnce.

On je u prvom krugu izbora osvojivši 46 odsto glasova birača, a u drugom krugu protivkandidat će mu biti Fernando Hadad iz Radničke partije koji je u prvom krugu osvojio 29 odsto glasova birača.

Ispred Umetničkog muzeja u Sao Paulu, demonstranti su udarali u bubnjeve i nosili zastave LGBT zajednice, a mnogi od njih su nosili postere s likom Hadada.

Jedan od učesnika protesta izjavio je da Bolsonaro za njega „predstavlja fašizam, netoleranciju i nasilje, koji mogu da se vidi u Evropi i SAD“.

Tokom kampanje, Bolsonaro je privukao brojne glasače time što je obećao da će zaustaviti nasilje narko-bandi i drugih kriminalaca i isticao korupciju u vreme vladavine Radničke partije.

Takođe, on je obećavao povratak „tradicionalnim brazilskim vrednostima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar