Bratu predsednika Hondurasa doživotni zatvor zbog droge

VAŠINGTON – Toniju Hernandezu, bivšem kongresmenu i bratu aktuelnog predsednika Hondurasa, američki sud je izrekao kaznu doživotnog zatvora plus 30 godina zbog trgovine drogom.

Rojters prenosi da je Hernandez (42) osuđen zbog optužbi za trgovinu drogom, lažno svedočenje i posedovanje vatrenog oružja, a biće mu oduzeto 138,5 miliona dolara za koje su tužioci u optužnici naveli da je „krvavi novac“ stečen trgovinom narkotika.

„Ovde je reč o trgovini drogom koju sponzoriše država i upravo na to ponašanje treba da ukaže vlada u svom odnosu sa Hondurasom. Ova država je jedno od glavnih mesta za pretovar droge i jedno od najnasilnijih mesta na svetu“, rekao je tužilac Metju Laroš , navodi agencija.

On je naglasio da je Hernandez osigurao zaštitu od istrage, hapšenja i izručenja plaćanjem mita političarima, poput svog brata i bivšeg predsednika Porfirija Lobo Sose.

Advokat Tonija Hernandeza planira da uloži žalbu na presudu, a vlada Hondurasa odbacila je tvrdnje američkih tužilaca da je ova država podsticala trgovinu drogom, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar