Braunbek: Muslimanski kampovi u Kini su tragični

TAJPEJ – Sem Braunbek, američki ambasador za međunarodne verske slobode, izjavio je danas da Kina nije učinila ništa da ublaži zabrinutost SAD-a i drugih zbog zatvaranja Ujgura, Kazahstanaca i pripadnika drugih muslimanskih manjinskih grupa.

„Vrlo jasno ističemo da je ovo užasna situacija koja se događa u Sinkjangu“, rekao je Braunbek na telefonskoj konferenciji sa novinarima, misleći na severozapadni region koji je dom većine kineskih muslimana.

„To je vrlo tragična i mislim strašna situacija tamo“, rekao je on, preneo je AP.
Na kraju trodnevne posete Tajvanu, Braunbek se susreo sa Li Čing-ju, suprugom tajvanskog pro-demokratskog aktiviste Li Ming-čeom, koji izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu u Kini zbog optužbi za potkopavanje državne vlasti.

Fizičko stanje Li Minga se, kako se izveštava, značajno pogoršalo od njegovog pritvaranja 2017. i Brunbek je rekao da je sastanak imao za cilj da „pokuša da to naglasi i pozove kinesku vladu da ga oslobodi“.
Kina je prošle sedmice ljutito protestovala zbog ranije izjave koju je Braunbek dao u Hong Kongu kritikujući politiku Pekinga prema verskim manjinama i optužujući je da je „u ratu s verom“.

Kineska vlada je prvo poricala postojanje kampova u Sinkjangu, ali sada kaže da su to centri za stručno osposobljavanje usmereni na borbu protiv muslimanskog radikalizma i separatističkih tendencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar