Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo

SARAJEVO – Zajedničko regionalno tržište (CRM) je zlatno pravilo, a ne zakon prirode, izjavila je danas generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, a nakon sastanka ministara spoljnih poslova na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa Sarajevo/Tirana.

Bregu je rekla da se ono ne odnosi na svaku viziju koju vlada ili ekonomija u regionu ima, niti na sve vrste dobrih ili loših bilateralnih odnosa, već da to predstavlja plan širenja i izgradnje koji su podržali lideri ove regije kako bi ona bila bolja, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

Ona je istakla da regionalna saradnja ne bi trebala da bude važna samo zato što Berlin, Brisel, Vašington, Pariz, Rim, Beč to traže, već da je ona najvažniji cilj koji je region odabrao da bi radio na procesu koji donosi koristi njenim građanima.

Dodala je da budućnost nije dogovaranje na samitima, već se radi o depopulaciji, obrazovanju, poslovanju, tehnologiji, radnim mestima, digitalnoj sferi, povezivanju.

„Imajući na umu ovu širu sliku, RČ radi sa svojim regionalnim partnerima na konkretnim aktivnostima, kao što su Zajedničko regionalno tržište (CRM) ili uspešna regionalna priča Besplatan roming na Zapadnom Balkanu koja će postati stvarnost za manje od mesec dana, 1. jula,“ rekla je Bregu.

Domaćin ministarskog sastanka bio je Savezni ministar spoljnjih poslova Nemačke Heiko Mas, koji je istakao važnost Berlinskog procesa za Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar