Britanac uhapšen zbog hakovanja profila na Tviteru

VAŠINGTON – Britanski državljanin uhapšen je u Španiji u vezi sa hakovanjem Tvitera u julu 2020. godine, koje je ugrozilo naloge političara visokog profila i poznatih ličnosti, saopštilo je danas američko ministarstvo pravde.

Britanac je identifikovan kao 22. godišnji DŽozef DŽejms O’Konor, a suočen je sa više optužbi, prenosi britanski list „Gardijan“.

U krivičnoj prijavi optužen je i za kompjuterske upade povezane sa preuzimanjem naloga na TikToku i Snepčetu, uključujući jedan incident u vezi sa iznudom, kao i za sajber uznemiravanje 16-godišnjeg maloletnika.

Još jedna osoba, koja je u krivičnoj prijavi identifikovana kao ”maloletnik 1“, takođe je optužena za hakovanje Tvitera koje se odigralo 30. jula 2020. godine, u severnom okrugu Kalifornije.

Haker je kasnije identifikovan kao 18- godišnji Graham Ivan Klar.

On se u martu izjasnio krivim po državnim optužbama na Floridi i pristao je da odleži tri godine u maloletničkom zatvoru.

Napadom na Tviter u julu 2020. godine hakovan je niz Tviter naloga, uključujući tadašnjeg demokratskog kandidata za predsednika DŽoa Bajdena i izvršnog direktora “Tesle” Ilona Maska.

Na udaru su bili i nalozi bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, TV rijaliti zvezde Kim Kardašijan, Bila Gejtsa, Vorena Bafeta, Benjamina Netanijahua, DŽefa Bezosa, Majkla Blumberga i Kanjea Vesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar