Britanija: Aviokompanije kritikuju vladin sistem za putovanj

LONDON – Velika Britanija će početkom narednog meseca doneti odluku da li će dozvoliti međunarodna putovanja od 17. maja i koje će zemlje biti u crvenoj, žutoj ili zelenoj kategoriji u sistemu „semafora“ koji se zasniva na rizicima od kovid-19.

Rojters prenosi da su aviokompanije, koje su pretrpele velike gubitke zbog jednogodišnjih ograničenja, kritikovale predloge vladinog savetodavnog tela koji uključuju obavezne testove na kovid-19, i poručile da bi trošak PCR testiranja od 100 funti za one koji dolaze iz zelenih zemalja odvratio mnoge putnike.

Vladino telo je saopštilo i da radi na razvoju sistema sertifikata, koji se još nazivaju i „vakcina pasoši“, za dolaske i odlaske u inostranstvo, ali takvi predlozi za ponovno pokretanje putovanja nisu ispunili očekivanja avio kompanija, navodi agencija.
Rojters prenosi da je „Izidžet“ (easyJet), najveća britanska aviokompanija po broju putnika, saopštila da je zahtev za PCR testom za zemlje sa niskim rizikom od kovid-19 udarac za putnike i pozvao vladu da preispita svoj plan jer bi po njemu letove mogli da obezbede samo bogati.

Broj slučajeva kovid-19 u Britaniji značajno je opao, a vladin prioritet je da izbegne narušavanje takvog uspeha uvozom sojeva virusa iz inostranstva koji su otporni na vakcine, ali je saopštila da će sarađivati sa putničkom industrijom i sa privatnim dobavljačima testova kako bi se smanjili troškovi putovanja u sitemu „semafora“, prema kome se ograničenja poput karantina, i obaveznih testova primenjuju u zavisnosti od toga iz koje države dolazi putnik, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar