Britanija: Kina sistematski urušava slobode u Hong Kongu

LONDON – Šef britanske diplomatije Džejms Kleverli izjavio je danas da kineska vlada sistematski urušava slobode što uključuje i slobodu govora u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

On je danas javnosti predstavio vladin šestomesečni izveštaj o Hong Kongu, u kojem se, između ostalog, Kina optužuje da ometa način života koji je obećan stanovnicima Hong Konga, a ponavlja se stav da je Peking prekršio uslove primopredaje iz 1997. godine, prenosi Rojters.

„Peking sistematski nagriza slobode na više frontova, i povećava ograničenja za život običnih stanovnika Hong Konga“, rekao je Kleverli na predstavljanju izveštaja koji pokriva prvih šest meseci 2022.

On je naveo da kineske vlasti nastavljaju da se bave slobodom govora, štampe, okupljanja, pojedinci i grupe civilnog društva se cenzurišu, a da je većina nezavisnih medijskih kuća prinuđena da se zatvori.

Peking je u junu 2020. doneo zakon o nacionalnoj bezbednosti za kažnjavanje terorizma, dosluha sa stranim snagama i subverzije uz moguću kaznu doživotnog zatvora.

„Nema sumnje da Kina ne poštuje Zajedničku kinesko-britansku deklaraciju. Prava i slobode Hong Konga su žrtvovane da bi se omogućila veća kontrola od strane Pekinga, koji podriva autonomiju Hong Konga“, rekao je Kleverli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar