Britanija osniva fond za pomoć migrantima iz Hogkonga

LONDON – Vlada Velike Britanije saopštila je danas da osniva fond od oko 50 miliona evra za pomoć migrantima iz Hongkonga kako bi se nastanili u toj zemlji dok se sklanjaju od sve veće političke represije u bivšoj koloniji.

Ponuda se odnosi na vlasnike britanskih nacionalnih (prekomorskih) pasoša kojima su ponuđene posebne vize, što otvara put ka zaposlenju, prebivalištu i eventualnom državljanstvu za 5 miliona od ukupno 7,4 miliona stanovnika Hongkonga, prenois AP.

Program integracije obezbediće sredstva za pomoć u pristupu stanovanju, obrazovanju i poslovima, i pružiti praktične savete i pomoć saopštio je britanski generalni konzulat.

Kina je oštro kritikovala ono što naziva britanskom zloupotrebom pasoša, rekavši da ih više neće priznavati kao putne isprave ili kao oblik identifikacije. Većina stanovnika takođe ima honkonške ili druge pasoše, pa nije jasno kakav bi to efekat mogao imati, navodi AP.

London uzvraća da su nosiocima pasoša u inostranstvu njihova prava i slobode ograničeni zakonom o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnuo Peking, i smatra da je ispravno da se promene prava u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su vezana za njihov status.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar