Britanija usvojila sankcije protiv finansijskih pomagača Abramoviču i Usmanovu

LONDON – Velika Britanija je danas usvojila sankcije usmerene protiv pojedinaca i kompanija koje imaju finansijske veze sa ruskim oligarsima Romanom Abramovičem i Ališerom Usmanovim.

Britanska vlada je saopštila da su uvedene sankcije Demetrisu Joanidesu i Hristodulosu Vasilijadesu, dvojici Kiprana koji su opisani kao „profesionalni pomagači“ koji su pomogli u stvaranju of-šor struktura i trustova.

Sankcije su usmerene i na finansije Usmanovljeve mreže, uključujući kompanije USM, Kurzon Skver Ltd i Henli limitid, navodi se u saopštenju.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su mere usmerene na one koji pomažu oligarsima da izbegnu „punu cenu“ sankcija, preneo je Rojters.

Zatvaramo mrežu ruskoj eliti i onima koji pokušavaju da im pomognu da sakriju svoj novac za finansiranje rata, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju.

Nastavićemo da im onemogućavamo da dođu do imovine za koju su mislili da je uspešno sakrivena, istakao je on.

Britanija je zamrzla imovinu Abramoviča i Usmanova nekoliko nedelja nakon ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar