Brnabić: Takse PR štetne; Malstrom: Moraju biti povučene

BRISEL – Takse od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u suprotnosti su sa evropskim vrednostima i predstavljaju direktno kršenje CEFTA sporazuma, ali i podrivaju regionalnu stabilnost, kazala je premijerka Ana Brnabić danas u razgovoru sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

„Srbija sa druge strane, želi stabilan region u koji će dolaziti investitori i iz kog mladi neće odlaziti“, rekla je premijerka u Briselu.

Procenjeno je, naime, da je srpska privreda samo u novembru bila uskraćena za plasman robe u vrednisti od čak 25.7 miliona evra zbog taksi privremenih institucija u Prištini i da će, ukoliko te mere ostanu na snazi do kraja godine, ta suma iznositi čak 65.5 miliona evra.

Komesarka Malmstrom izrazila je zabrinutost zbog mera Prištine i ponovila nedvosmilen stav EU da su takse od 100 odsto pogrešne i moraju biti povučene, kao i da je jasno da uvedene mere nemaju ekonomsku pozadinu već politički kontekst. Malmstrom se zahvalila predsednici Vlade i Srbiji, kao najvećoj zemlji u regionu, na konstruktivnom pristupu i insistiranju da se do rešenja dođe isključivo dijalogom.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, izrazila je i zahvalnost Evropskoj uniji na pažnji koju poklanja inicijativama pokrenutim pod okriljem Berlinskog procesa.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija u potpunosti okrenuta regionalnoj saradnji na svim poljima, uključujući i trgovinu, koja će pomoći ne samo ekonomskom prosperitetu već i boljoj povezanosti regiona, pogotovo mladih.

Brnabić će se u Briselu sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar