Broj migranata poginulih kod obale Tunisa porastao na 44

Tuniski spasioci izvukli su danas iz mora još beživotnih tela, više od nedelju dana nakon što je drveni čamac pun migranata potonuo kod tuniske obale posle sudara sa mornaričkim brodom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tunisa, napominjući da je ukupan broj poginulih migranata porastao na 44.

Devet tela je pronađeno zaglavljeno u čamcu koji je potonuo u Sredozemnom moru 8. oktobra, nakon što se sudario sa brodom tuniske mornarice kod obale ostrva Kerkenah, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da se operacije pretrage nastavljaju.

Vojne vlasti su prethodno saopštile da je u ovom incidentu poginulo 25 migranata.

Ranije je, u prvom saopštenju nakon sudara, Ministarstvo odbrane saopštilo da se osam migranata utopilo, a 38 ih je spaseno, dok su nevladine organizacije i preživeli govorili o desetinama migranata koji se još vode kao nestali.

Nevladina organizacija Tuniski forum za ekonomska i socijalna prava (FTDES) procenjuje da je čamac prevozio od 80 do 100 migranata.

Jedan od migranata koji su spaseni posle tragedije rekli su za AFP da se 90 osoba nalazilo u čamcu, u pokušaju da stignu do Italije.

Neki među preživelima tvrde da je mornarički brod namerno udario u njihov čamac.

Premijer Jusef Šahed nazvao je ovaj incident „nacionalnom katastrofom“.

Broj Tunišana koji kreću put Italije je u porastu. Agencija UN za migracije saopštila je da je 1.400 Tunišana stiglo u Italiju samo prošlog meseca, u poređenju sa 1,357 koliko ih je tamo stiglo u prvih osam meseci ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

migrantitunis
Komentari (0)
Dodaj komentar