Broj poginulih u sukobima sudanske vojske i demonstranata porastao na 60

Broj poginulih u napadu sudanske vojske na prodemokratske demonstrante i njihov protestni kamp ispred generalštaba u glavnom gradu Kartumu danas je dostigao 60, rekli su organizatori protesta.

Pripadnici paravojnih snaga kojima upravlja sudanska vlada, za koje grupe za ljudska prava kažu da su izvršili silovanja, mučenje i ubijanje civila u sudanskom regionu Darfur, upali su u kamp ispred generalštaba, otvorili vatru i spalili šatore.

Komitet sudanskih lekara saopštio je da je u sukobima u poslednja dva dana ranjeno na stotine ljudi.

Vojni savet je sa svoje strane demantovao da je rasturanje kampa nasilno.

U televizijskom govoru, šef vojnog saveta, general Abdel Fatah Burhan, okrivio je vodje protesta za nestabilnu situaciju, optužujući ih da pokušavaju da isključe neke „političke i sigurnosne snage“ od učešća u bilo kojoj prelaznoj vladi.

On je najavio da će vojska jednostrano formirati privremenu vladu i održati izbore u roku od sedam do devet meseci, pod medjunarodnim nadzorom.

Demonstranti su odbili taj potez jer bi vojska bila zadužena za vodjenje izbora.

Vodja protesta Madani Abas Madani izjavio je da će demonstranti nastaviti kampanju otvorene gradjanske neposlušnosti do svrgavanja vladajućeg vojnog saveta.

„Ono što se dogodilo u ponedeljak bio je sistematski i planski pokušaj da se nametne represija nad sudanskim narodom“, rekao je on.

Sudanom vlada Prelazni vojni savet otkad je predsednik Omar al-Bašir svrgnut vojnim udarom u aprilu ove godine.

Hiljade demonstranata od 6. aprila kampuju ispred sedišta vojske u Kartumu. Oni su prvo tražili podršku vojske za svrgavanje predsednika, a sada traže da generali odu s vlasti i da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar