Bugarska „blokira“ i Fronteks-a zbog makedonskog jezika

BRISEL – Evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je da razgovara s bugarskim vlastima kako bi se pronašlo rešenje za blokadu Sofije na sporazum Fronteksa sa Severnom Makedonijom o integrisanom upravljanju granica, ali, kako pišu medije, Bugarska ne popušta zbog bilateralnih sporova sa tom zemljom.

Prema diplomatskim izvorima, Sofija odbija da odobri sporazum Severne Makedonije sa Evropskom unijom o upravljanju granica zbog bilateralnih istorijskih i identitetskih sporova između Skoplja i Sofije.

Iako se činilo da će nakon 1. avgusta 2017. godine, kada je potpisan Sporazum o prijateljstvu i dovrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske, stvari krenuti na bolje između ova dva suseda, rad mešovite komisije o istorijskim pitanjima i sporenja oko postojanja makedonskog jezika i identiteta doveli su do toga da Sofija otvoreno preti da će blokirati početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, predviđen za do kraja 2020. godine, ukoliko Skoplje ne odustane od svojih stavova o makedonskoj istoriji i identitetu.

Sofija je prošlog meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik Severne Makedonije, ili kao makedonski jezik sa fusnotom da je reč o jeziku prema Ustavu Severne Makedonije.

U istom dokumentu Sofija je optužila makedonske vlasti da falsifikuju istoriju, prisvajajući revolucionara i jedno od osnivača revolucionarne organizacije VMRO Goceta Delčeva, te da su makedonski jezik i nacija nastali veštački za vreme komunističke Jugoslavije.

U intervjuu sa makedonsku televiziju Sitel, potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da je otvorena opcija da Sofija blokira početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU, te da će to bidi dobro i da je reč o lekciji koju moraju da nauče makedonski političari.

Makedonski premijer Zoran Zaev ipak nije izašao sa konkretnim stavom po ovom pitanju, najavio je da postoji mogućnost o bugarskoj blokadi na putu ka EU, ali ipak je naglasio da su pregovori intenzivirani, da je cilj da se dostigne rešenje do 10. novembra, kada će biti održan Samit Berlinskog procesa u Sofiji kojim predsedavaju Severna Makedonija i Bugarska, ali nije precizirao o kakvom potencijalnom rešenju je reč.

Zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov saopštio je da je za njega sasvim prihvatljivo da Skoplju bude blokiran na putu ka EU ukoliko je za to makedonski jezik jedini razlog.

Dok su makedonski istoričari iz mešovite komisije izašli sa stavom da je za njih prihvatljivo da osnivač VMRO i revolucionar Goce Delčev bude zajednički heroj i makedonske i bugarske istorije, poštujući tako i makedonski i bugarski istorijski mit o njegovom delu, bugarska strana insistira da vlasti u Skoplju prihvate da je Delčev bio etnički Bugarin.

Najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE već je optužila Zaeva da vodi tajne pregovore s Bugarskom, te zahtevaju od njega javno i precizno da iznese stav vlade o Gocetu Delčevu i o makedonskom jeziku.

Inače EU je već potpisala ove sporazume sa pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, a u cilju integrisanog upravljanja granicama kako bi se zaštitili od ilegalne migracije.

„Nadam se da ćemo zaključiti Fronteks sporazum sa Severnom Makedonijom što pre moguće. Razgovarala sam sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim kako bismo napravili napredak jer je ovo važno pitanje“, rekla je Johansonova za MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar