Bugarska: U Sofiji oskrnavljen spomenik sovjetskoj vojsci

SOFIJA – Ruska ambasada u Bugarskoj prijavila je novo skrnavljenje spomenika sovjetskoj vojsci u Sofiji i izrazila nadu da će lokalne vlasti preduzeti mere za sprečavanje ovakvih incidenata.

„Hronike sramote se nastavljaju… Uvereni smo da će bugarsko društvo na kraju biti otporno na ovakve varvarske manifestacije, a vlasti da će ipak preduzeti efikasne mere da spreče sramne radnje u budućnosti“, saopštila je ambasada na Telegram kanalu.

Diplomatsko predstavništvo Moskve objavilo je i fotografije, na kojima se vidi da je od odlomljen deo velikog natpisa sa spomenika, sa rečima zahvalnosti sovjetskoj vojsci. Takođe na postolju je velikim crvenim slovima napisano „demontaža“.

Agencija BTA je u martu javila da je opštinsko veće Sofije naložilo gradonačelnici grada Jordanki Fandakovoj da zahteva od bugarskih vlasti da se spomenik sovjetskoj vojsci premesti iz parka u centru grada u muzej.

Članovi gradskog veća predložili su da se spomenik izloži u Muzeju socijalističke umetnosti u Narodnoj galeriji ili na bilo kom „drugom pogodnom mestu van centra grada“.

Ruska ambasada u Bugarskoj je u februaru takođe pozvala vlasti u zemlji da preduzmu mere u vezi sa skrnavljenjem ovog spomenika, koji je bio žrtva vandalizma na Dan branioca otadžbine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar