Čad: Na protestima poginule dve, povređeno 27 osoba

NDŽAMENA – Najmanje dve osobe su poginule, a 27 je povređeno danas u Čadu, kada su demonstranti izašli na ulice, zahtevajući povratak na civilnu vlast nakon što je vojska preuzela kontrolu nad zemljom posle smrti predsednika Idrisa Debija prošle nedelje.

Zdravstveni zvaničnik u bolnici u glavnom gradu Ndžameni,
koji je tražio da ne bude imenovan, potvrdio je smrt muške osobe 20-ih godina koji je doveden na odeljenje za hitne slučajeve, zajedno sa još 27 osoba povređenih tokom protesta, preneo je Rojters.

Očevici su izjavili da je poginuo još jedan demonstrant u Mundu, drugom po veličini gradu u Čadu.

Vojni savet u Čadu je preuzeo vlast nakon što je Debi ubijen dok je bio u poseti trupama koje se bore protiv pobunjenika 19. aprila.

Pojedini opozicioni političari nazivaju potez vojske pučem i pozvali su pristalice da protestuju, iako je vojska imenovala u ponedeljak političara Alberta Pahimija Padakea za premijera prelazne vlade.

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je tretman demonstranata u Čadu, založio se za mirnu tranziciju vlasti i istakao da će Francuska uvek raditi sa međunarodnim partnerima u regionu kako bi poboljšala situaciju u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar