Cadez: Otvoreni Balkan-otvorene granice i nove mogucnosti

SKOPLJE – Inicijativa „Otvoreni Balkan“ znači da će biti otvorene granice i nove mogućnosti za građane i biznis u regionu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Mislim da je odabir imena bio na liderima Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo dali svoje mišljenje, nama se taj predlog dopao. Dakle, Otvoreni Balkan je puno ime raznih inicijativa koje su se zvale Mini Šengen ili četiri slobode i napokon mislim da imamo jedan kompletan naziv“, kazao je Čadež za Tanjug.

Istakao je da će u okviru te inicijative od 1. januara 2023. biti otvorene granice i da su danas na ekonomskom forumu u Skoplju potpisani memorandumi i sporazumi koji će to obezbediti.

„To znači za građane i kamione nula minuta čekanja na granici, jedna zajednička radna dozvola za tri zemllje bi mogla da bude već početkom sledeće godine. Predviđena je i jedna profesionalna kvalifikacija u sve tri zemlje, da se priznaju kvalifikacije na pođednak način“, naveo je on.

Čadež je rekao Tanjugu da su to velike stvari, jer sve to najavljuje nove mogućnosti za ljude koji žele da ostanu ovde.

Dodao je da je u Skoplju na ekonomskom forumu bilo zakazano više od 400 bilateralnih sastanaka privrednika i da najviše prostora za unapređenje saradnje ima u sektorima kao što su proizvodnja hrane i pića, poljoprivreda, turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i drugim.

Kompanije su jedva dočekale ove stvari kako bi mogle da dogovaraju nove poslove, rekao je predsednik PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar