Čadez u Skoplju: Zajedno da radimo i spajamo nase privrede

SKOPLJE – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Skoplju da „ne postoji drugi odgovor na rizike, osim da zajedno radimo i spajamo privrede, da otklonimo sve ono što ih sprečava ili otežava rad, sve što izaziva nepotrebne troškove“.

On je na panelu „Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje“ u okviru samita „Makedonija 2025“ istakao da se zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan“ uradilo više nego godinama unazad. On je naveo da su se troškovi snizili i kompanije uštedele novac, imajući u vidu usklađivanje radnog vremena, međusobno priznavanje veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

„Smanjeno je čekanje kamiona sa sat vremena na 15 minuta na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije, gde dnevno pređe 600 kamiona. To jeste velika stvar“, ocenio je Čadež.

On je naglasio da je važno da se što pre završi sve oko digitalnih identifikacionih kartica, koje će omogućiti veoma lagan proces dobijanja radnih i boravišnih dozvola, „što je za privrednike i ljude olakšavajuće“.

Zahvalio je premijerki Srbije Ani Brnabić i premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom što ovu inicijativu drže na listi prioriteta, ali i istakao da su predstavnici radnih grupa u svakodnevnoj komunikaciji.

Na panelu se obratio i predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski, koji je objasnio učesnicima kako jedan privrednik doživljava inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Ocenio je da ova inicijativa donosi veće šanse za strane investicije, ali i izrazio nadu da će se i ostale zemlje priključiti ovoj inicijativi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar