CEGAS trazi pristup informacijama o ekonomskom drzavljanstvu

PODGORICA – Za devet meseci ove godine 48 aplikanata i 118 članova njihovih porodica dobilo je crnogorsko državljanstvo radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, a iz Centra za građanske slobode (CEGAS) od MUP-a traže slobodan pristup informacijama da bi, kako navode, imali na uvid predlog, mišljenja i rešenja.

Smatraju da bi te informacije trebalo da budu transparentne i objavljene na sajtu MUP-a, uz vođenje računa o zaštitii podataka o ličnosti.

Od 130 predloga za dodelu crnogorskog državljanstva osobama čiji bi prijem bio od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je rešilo 166, što je, konstatuju iz ove NVO, znatno više nego u prethodnom periodu, iako su ranije donošena rešenja i mišljenja po toj odluci bila sporna.

Bila su sporna, jer, kako navode, nisu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva.

Dodaju da se Odluka o dodeli ekonomskog državljanstva ukida do kraja 2021. i ona, ističu, ne mora biti maksimalno iskoršćena, ali rešenja i mišljenja moraju biti pravno valjana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar