Centralna banka Kanade zadržala ključnu kamatu na 0,5 odsto

Kanadska centralna banka zadržala je danas ključnu kamatnu stopu na 0,5 odsto, izrazivši nadu u ekonomski oporavak u narednim mesecima nakon sumornog prvog polugodišta u 2016. godini, prenosi agencija Frans pres.

Nedavno objavljeni ekonomski podaci za drugo tromesečje 2016. pokazali su najveći kvartalni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje u sedam godina, na koji su uticali prekid proizvodnje nafte usled velikih požara proletos, kao i sunovrat izvoza, najgori od 2009.

Ipak, Banka Kanade je saopštila da u drugoj polovini godine očekuje da vidi rast koji će podstaći državna infrastukturna potrošnja i nastavak proizvodnje nafte.

U saopštenju se navodi da su posledice požara u regionu Alberta, koji je zahvatio preko 500.000 hektara guste šume, kao i pad izvoza od 4,5 odsto, bile „veće i mnogo šireg opsega nego što se očekivalo“.

Proizvodnja nafte je u maju, prema procenama, smanjena za 1,2 milijarde barela dnevno, u vreme dok se kanadska ekonomija i dalje prilagođavala strmoglavom padu cena koje su u 2014. potonule sa nivoa od preko 100 dolara po barelu na ispod 50 dolara, navodi francuska agencija.

Međutim, pošto se proizvodnja „crnog zlata“ oporavlja i počinje obnova Fort Mekmarija, u srcu regiona naftnog peska Alberta, ekonomija će ponovo odskočiti, procenila je centralna banka.

„Banka i dalje predviđa znatan oporavak u drugoj polovini ove godine“, navodi se u saopštenju, i ukazuje na zdravo tržište rada i solidnu potrošnju, ali i na neizvesnost u pogledu napredovanja investicija preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

centralna banka Kanadeključna kamata
Komentari (0)
Dodaj komentar