Cerar: Odlazeća EK ne treba da odlučuje o ulasku HR u Šengen

LJUBLJANA – Sadašnja Evropska komisija na odlasku koju predvodi Žan Klod Junker ne bi trebala da odlučuje o tome da li Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za ulazak u Šengenski prostor bez granica, izjavio je danas slovenački ministar spoljnih poslova i bivši premijer Miro Cerar.

On je to rekao nakon razgovora sa luksemburškim kolegom Žanom Aselbornom.

Kako je naveo, ukoliko bi se dogodilo da Junkerova Komisija odluči da je Hrvatska spremna za Šengen, to bi bio dokaz da je došlo do političkog dogovora između sadašnjeg predsednika Komisije Junkera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, što bi za Sloveniju bilo „sasvim neprihvatljivo“, prenosi Hina.

Cerar je ponovio stav Ljubljane o potrebi implementacije arbitražne presude o granici kao načelnom pitanju „vladavine prava“ i poštovanja odluka međunarodnih sudova.

Cerar je kao bivši slovenački premijer pred kraj mandata insistirao na tome da Slovenija Hrvatsku zbog toga što nije implementirala arbitražnu presudu tuži sudu EU u Luksemburgu, što se i dogodilo, a agencija ocenjuje da je i sadašnja vlada Marjana Šareca prihvatila stav da je implementacija uslov za otopljavanje političkih odnosa sa Zagrebom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar