Cereteli i Montela učestvovali na 141. IPU u Beogradu

KOPENHAGEN – Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Georg Cereteli i generalni sekretar Roberto Montela zaključili su posetu Beogradu, gde su prošle nedelje održali niz bilateralnih sastanaka i učestvovali u 141. skupštini Interparlamentarne unije.

Cereteli je govoreći na IPU, istakao značaj parlamentarne diplomatije i jačanja međunarodnog prava, navedeno je u saopštenju OEBS.

On je naglasio je da je zabrinut zbog obnovljenog potencijala za međunarodne sukobe, pogoršanja situacije u vezi sa ljudskim pravima na globalnom nivou i sloma multilateralizma uopšte.

„Parlamentarci moraju i dalje biti glas smirivanja tenzije i ponuditi kreativna i konkretna rešenja“, rekao je Cereteli.

On se, takođe, založio za snažniju ulogu organizacija civilnog društva i pozvao na unapredenje rodne integracije i učešća mladih da bi se pružila prilika pojedincima da poboljšaju naše institucije i istaknu nedostatke.

Samo podržavanjem ove osnovne misije parlamentarizma – upravljanja narodom, od strane naroda, za narod, možemo istinski ojačati međunarodno pravo i diplomatiju, postići trajni mir, zaštititi ljudska prava, rešiti klimatske promene i obezbediti održiv ekonomski razvoj tako da naša deca mogu da naslede bolji svet, rekao je Cereteli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar