Češka otvara granice ali ne i za turiste

Češka je danas otvorila sve drumske i železničke granične prelaze sa Austrijom i Nemačkom, vratila se nasumičnim graničnim kontrolama ali još ne otvara zemlju turistima, već samo gradjanima zemalja Evropske unije i strancima sa boravkom u EU ukoliko dolaze poslovno, ili da obidju porodicu na tri dana uz negativan test na virus korona.

Češka je zbog pandemije kovid-19 granice zatvorila i zabranila i izlazak Čeha iz zemlje i ulazak stranaca proglasivši karantin na celoj teritoriji 16. marta a kasnije je mere ublažila, dopustila Česima da putuju poslovno ili u posetu porodici, dok od 11. maja sa negativnim testom na virus korona mogu da dolaze sezonski radnici i stranci potrebni u nekim strukama.

Vlada premijera Andreja Babiša od danas je otvorila Češku za gradjane EU i strance sa dozvolom boravka u Uniji ako dolaze na 72 sata uz negativni test na virus korona poslovnim povodima ili da obidju članove porodice.

Otvoreni su od danas granični prelazi sa Nemačkom i Austrijom a uz medjunarodni aerodrom Vaclav Havel u Pragu od za letove u okviru šengenskog prostora može da se koristi još pet medjunarodnih aerodroma u Češkoj.

Premijer Andrej Babiš saopštio je da se dogovorio sa slovačkim premijerom Igorom Matovičem da će od srede 27. maja Česi i Slovaci moći da ulaze u Češku i Slovačku bez testa na virus korona, bez karantina ukoliko se vraćaju u svoju zemlju u roku od 48 sati.

Sledeće popuštanje restrikcija u graničnom režimu Češka planira od 8. juna od kada više neće biti potreban negativan test na virus korona za ljude koji dolaze iz zemalja koje epidemiološki nisu rizične.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh naveo je da su to recimo Austrija, Slovačka ili Hrvatska a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček dodao je i Grčku i Bugarsku u koje takodje češki turisti odlaze na letovanja.

Turiste iz zemalja koje nisu rizične Češka namerava da prima tek kada se otvori šengenski prostor a zamenik ministra spoljnih poslova Martin Smolek kazao je češkom javnom radio servisu Radiožurnal da se uvodi princip semafora.

Po njemu, zemlje u kojima ne preti epidemiološki rizik biće označene zelenom bojom i u njih će Česi moći da putuju a turisti iz njih da dolaze, dok će rizične zemlje biti označene crvenom bojom, dolazak turista iz njih u Češku neće biti moguć a vlada će preporučivati Česima da u njih ne putuju.

Na letovanje u inostranstvo se prema anketama ove sezone sprema svega 13 odsto Čeha, dok su pansioni, kampovi i vikendice u zemlji masovno unapred rezervisani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar