Češki premijer Babiš odbija da ode čak i kada mu preti sudjenje za prevaru sa dotacijama EU

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je danas da nema nameru da odlazi sa čela vlade čak i nakon zvanične optužnice da je zloupotrebio fondove Evropske unije.
U optužnici je navedeno da je na prevaru izvukao za porodičnu farmu Rodino gnezdo iz evropskih fondova dva miliona evra, a premijer je uveren da smeta Briselu i opoziciji kod kuće i da je to politički proces.

„Ne bih podneo ostavku zato što od početka tvrdim da je to politički proces. Kada ne bih bio u politici, niko ne bi ni čuo za Rodino gnezdo. Stalno protiv mene organizuju nekakve afere, koje neko pokušava da stvori iz prošlosti, to je stvar stara 12 godina. Smatram da je apsolutni skandal što su optužili i moju suprugu i moju porodicu. To je neverovatna svinjarija“, kazao je  Babiš češkom dnevniku Mlada fronta Dnes.

Da li je Babiš, inače drugi najbogatiji tajkun u Češkoj, zloupotrebio evropske fondove, kada je buduću farmu Rodino gnezdo 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna Agrofert, kako bi farma 2008. dobila dotacije za mala preduzeća, što u sklopu Agroferta ne bi mogla, pa je nakon kontrolnog perioda od pet godina vratio u Agrofert,  policija je vodila istragu više od tri godine i ove sedmice je predložila da se protiv premijera podigne optužnica.

„Istraga ´afere Rodino gnezdo´ kako se označava u medijskom prostoru je završena. Dosije sa konačnim predlogom da se podigne optužnica je predat državnom tužiocu“, kazao je češkom javnom radio servisu sredinom sedmice portparol Gradskog tužilaštva u Pragu,Aleš Cimbala.

Uz Babiša optuženo je još pet ljudi, medju njima i Babišova supruga Monika, njen brat i Babišova ćerka iz prvog braka, dok je istraga sina iz prvog braka izdvojena posebno, pošto se Andrej Babiš mladji brani da je duševno bolestan i da zato ne može da bude saslušan a jedno vreme, kada je pokrenuta istraga boravio je na Krimu, gde češka policija ne može do njega da dopre.

„Cela ta afera Rodino gnezdo je besmislica. Ja nisam ništa uradio, nije to bila nikakva prevara, nikakva korupcija. Pare su došle iz Evrope, moje bivše preduzeće ih je vratilo iako je imalo na njih pravo. Farma služi ljudima, svi je znaju, niko iz toga nije imao profit, nije tu bila nikakva korupcija“, kazao je Mladoj fronti Dnes Babiš.

Mahinacije sa dotacijama za Rodino gnezdo istraživala je i EU i zato je farma i vratila dotacije a trenutno se protiv Babiša u EU vodi i istraga da li kao premijer a istovremeno tajkun agro i hemijske industrije nije u sukobu interesa prema novim smernicama od prošlog leta, budući da Agrofert spada u najveće korisnike dotacija evropskih fondova u Češkoj.

„Da, ja Briselu smetam. Sada je tu opet reportaža nemačke televizije uperena protiv Orbana, protiv mene. Zato što mi govorimo naše stavove o migraciji, jer smo protiv migracije. Ti mediji, uglavnom nemački su proimigracioni. I mi im sa našim stavovima smetamo“, kazao je Babiš češkom listu koji je u njegovom vlasništvu od trenutka kada je rešio da udje u politiku pre šest godina.

Iako se u Češkoj povremeno organizuju protesti i demonstracije zbog toga što vladu vodi krivično gonjeni premijer a opozicija zahteva da Babiš imenuje nekog drugog iz svoje stranke ANO na čelo vlade, predsednik Češke Miloš Zeman, omogućio mu je nakon izbora pretprošle godine da sastavi vladu i izjavio je da mu ne bi smetao ni optuženi premijer, sve dok nije pravosnažno osudjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar