Četiri godine od tragedije koje svet zauvek treba da se stidi (foto)

Na plaži u Bodrumu obeležena je četvrta godišnjica tragičnog stradanja dečaka Ajlana Kurdija tako što su njegovo ime učesnici manifestacije ispisali cvećem.

Obeležavanju godišnjice Ajlanove smrti, pored brojnih građana, juče su prisustvovali režiser i producent filma inspirisanim njegovom tragičnom sudbinom „Beba Ajlan“ Omer Sarikaja i Bahatin Ozturk, preneo je turski „Dejli sabah“.

Fotografija utopljenog trogodišnjeg sirijskog dečaka koji je pronađen na plaži u Bodrumu 2. septembra 2015. nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu.

Slika malog dečaka kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turističkih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudskog stradanja u aktuelnoj migrantskoj krizi i, kako mnogi smatraju, nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj s njom.

Trogodišnji Ajlan utopio sa zajedno sa starijim bratom i majkom.

Abdalah Kurdi, otac dečaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na „ceremoniji mučenika“, u Kobaneu, u blizini granice s Turskom, i tom prilikom poručio da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaći arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama.

„Želim da vlade arapskih zemalja – a ne evropskih – vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima“, poručio je Abdalah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio stanice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbeglicetragedija
Komentari (0)
Dodaj komentar