Četvorica severnokorejskih izgnanika izložena radijaciji

Četvorica izgnanika iz Severne Koreje pokazuju znakove izloženosti radijaciji, objavila je južnokorejska vlada.

Kako prenosi B92.net, stručnjaci ipak nisu pomgli da potvrde da li je njihovo zdravstveno stanje povezano s nuklearnim programom Pjongjanga.

Ta četvorica su među 30 bivših stanovnika okruga Kilju, područja u Severnoj Koreji u kojem se nalazi postrojenje za nuklearna testiranja, koje je južnokorejska vlada pregledala od oktobra, mesec dana nakon što je Pjongyang izveo šesti i dosad najjači nuklarni test, rekao je portparol ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun na konferenciji za novinare.

Bili su izloženi radijaciji između maj 2009. i januara 2013. i svi su u Južnu Koreju pobegli pre najnovijeg testa, rekao je stručnjak iz Istraživačkog centra za atomsku energiju koji ih je pregledao.

Dodao je da su radijaciji mogli da budu izloženi na više načina i da nijedan koji je živeo u Pangje-riju nije pokazivao specifične simptome.

Severna Koreja izvela je od 2006. šest nuklearnih testiranja, u tunelima duboko ispod planine Pangje-riju, kršeći rezolucije Sveta bezbednosti UN i uprkos osudama međunarodne zajednice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

juzna korejaradijacijaSeverna Koreja
Komentari (0)
Dodaj komentar