Četvoro mrtvih na protestu, tuča, pucnjava i upad u Kongres (video)

Veliki neredi obeležili su održavanje sednice Kongresa SAD na kojoj bi trebalo da se potvrde rezultati predsedničkih izbora. Pristalice Donalda Trampa okupile su se u Vašingtonu i upale u zgradu Kongresa. Policija je upotrebila suzavac, a tokom nereda četvoro ljudi je izgubilo život, od čega je jedna žena ubijena iz vatrenog oružja.

Zajednička sednica Predstavničkog doma i Senata, dva doma američkog Kongresa, na čijem dnevnom redu su bili rezultati elektorskog koledža, prekinuta je posle nereda i upada demonstranata.

Tokom nereda, jednu ženu su ranili pripadnici policije ili službi bezbednosti, tvrde očevici, i ona je kasnije preminula u bolnici. Pored nje, na mestu održavanja protesta život je izgubilo još troje ljudi, jedna žena i dva muškarca, rekao je šef vašingtonske policije.

Pored policije, u Vašingtonu su intervenisale i Nacionalna garda i FBI, a uveden je i policijski čas.

Zajednička sednica dva doma Kongresa razmatra rezultat elektorskog koledža, koji je dodelio 306 glasova Bajdenu, a 232 Trampu.

(Sputnjik)

Džordž Buš: Ovo je kao u banana republici

Bivši predsednik SAD republikanac Džordž Buš ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u „banana Republici“.

„Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici“, naveo je on u saopštenju, prenosi CNN.

On je kazao da su neredi tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa „Mučna i srceparajuća“.

„Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona“, naveo je on u saopštenju.

Tramp stao u odbranu nasilja svojih pristalica

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp stao je u odbranu nasilnih demonstranata, svojih pristalica koji su upali i uništavali zgradu Kongresa SAD.

„To se događa kada se zlobno otme izborna pobeda. Sećajte se današnjeg dana zauvek“, objavio je Tramp na svom Tviter nalogu i pozvao demonstrante da se raziđu „u ljubavi i miru“, prenosi CNN.

Kompanija Tviter je ponovo zabranila komentarisanje i deljenje Trampove objave na svojoj mreži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američki izboriBela Kućakongresprotesti
Komentari (0)
Dodaj komentar