CG: Nisu izabrani članovi Sudskog saveta

PODGORICA – Skupština Crne Gore nije na vanrednoj sednici izabrala četiri člana Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Kandidati su bili Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš i nijedan nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

U drugom krugu za njihov izbor biće potrebna tropetinska podrška poslanika, navodi portal RTCG.

Većina opozicionih poslanika napustila je skupštinsku salu pre glasanja.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da se ta partija bori za Crnu Goru u EU, jer je to interes građana, te da ostaje žal što se o članovima Sudskug saveta raspravlja u senci inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi.

Poslanik DF-a Milun Zogović ocenio je da se Skupština i građani suočavaju sa jednom opštom, kako je rekao, “ujdurmom”.

“Danas se od nas očekuje da ponovo mi budemo kooperativni i da podržimo kandidate koje nam nameće DPS”, kazao je Zogović i dodao da je sve rađeno bez dogovora sa opozicijom.

Dodao je da DF ne želi da učestvuje u tome.

Lider NOVE Andrija Mandić poručio je da poslanici te partije neće glasati ni za jednog kandidata za člana Sudskog saveta i naveo da DF želi izbor nosilaca pravosudnih funkcija sa više od dve trećine glasova poslanika.

„Sa kolegom Kneževićem obavestili smo Abazovića da želimo da učestvujemo u procesima. Jasno smo rekli, potpišite Temeljni ugovor i računajte na glasove DF. Šta se desilo poslednjeg dana jula, na brzinu se organizovala sednica odbora i odlučilo se, suprotno dogovoru, da se ide sa ova četiri kandidata. Mi nećemo učestvovati u tome dok se svi ne dogovorimo“ rekao je Mandić.

Poručuje ipak da je DF spreman za dogovore.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović smatra da je lista kandidata za Sudski savet nastala po sistemu “ja tebi, ti meni”, dok je šef poslaničkog kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar rekao da svako ko želi da odblokira evropski put Crne Gore treba da podrži izbor članova Sudskog saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar