CG: Otvorena parlamentarna istraga o služaju Možura

PODGORICA – Crnogorska skupština usvojila je danas Odluku o otvaranju Parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vetroelektrane Možura.

Odluka će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović rekao je pre tri dana na parlamentarnom Odboru za antikorupciju da aferu „Možur“ treba pokrenuti sa mrtve tačke u kojoj se nalazi, ali i da je tužilaštvo prethodnih godina radilo da ta afera što manje bude dostupna u javnosti.

„Očigledno je da slučaj ‘Možura’ ima svoje igrače u Crnoj Gori. Neko smatra da je to u vrhu nekadašnjeg režima ili se radi o osobama koje su bliske tim ljudima, to je na tužilaštvu i drugim istražnim organima da utvrde, ali ono što je očigledno je da postoje jake indicije da se i glavni akteri nalaze u Crnoj Gori, a videćemo na kojim nivoima bivšeg režima“, rekao je Vučurović.

On je podsetio da je ovaj slučaj na Malti dobio takav međunarodni publicitet da je zbog njega čak pala vlada te zemlje i upitao zašto se to nije dogodilo i u Crnoj Gori.

„Zbog čega nije pala Vlada i u Crnoj Gori? Sada nema prepreka da tužilaštvo Crne Gore otvori ovaj slučaj i ja mogu da kažem ispred DF-a da ih mi ohrabrujemo da krenu na sve one koji su umešani u ovaj slučaj koji je imao nažalost i te kako tragične poseldnice. Ovog puta ukazujem na veoma važnu izjavu premijera Dritana Abazovića koji je svojevremeno poručio tužilaštvu da mora privesti Mila Đukanovića zbog ovog posla i pozvao ga da poniš ugovor za ‘Možuru’. Do danas današnjeg predsednik Crne Gore nije procesuiran, a premijer Abazović se ne oglašava. Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da na osnovu saznanja koja ima Dritan Abazović pozove ili procesuira predsednika Crne Gore i da povodom ovog slučaja ispita Abazovića i proveri njegove navode. Da uozbiljimo situaciju u kojoj se desilo da premijer za jedno teško krivično delo proziva predsednika države. Dakle, da Abazović aktivira ponovo ove tvrdnje i da proveri SDT, jer je zaista ozbiljna situaciju kada imamo takvu relaciju kada premijer proziva predsednika“, rekao je Vučurović u sredu.

Zbog istraživanja i pisanja o slučaju Možur na Malti je ubijena novinarka Dafne Karuanŕ Galicija. Ona je ubijena u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila, u blizini porodične kuće u gradu Bidnija.

Ni tri godine od njene pogibije nem osuđujuće presude za ovaj zločin, a najstariji sin novinarke Metju Karuan Galicija, neposredno posle ubistva, okrivio je vladu Malte za smrt majke.

On je nedavno otkrio i da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj „Možura“, prenelis u ranije podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar