CG stranke podeljene o Inicijativi Otvoreni Balkan

PODGORICA – Predstavnici i poslanici parlamentarnih stranaka i dalje su podeljeni o priključenju Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan, pokazala je emisija „Okrugli sto – Parlament u studiju“ TV Crne Gore, iako je premijer Dritan Abazović na nedavnom samitu ove inicijative rekao da je ona „definitivno novo lice Zapadnog Balkana“

U emisiji su učestvovali funkcioner Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, poslanica DF-a Jelena Božović, poslanica Demokrata Tamara Vujović i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Božović kazala je da je Otvoreni Balkan inicijativa koja nudi konkretne benefite za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Ovo je inicijativa koja se tiče direktbo života običnog građanina. To je jedna regionalna inicijatova koja treba da otvori granice našim zemljana na Balkanu. Svaka inicijativa koja podrazumeva otvaranje, saradnju i protoka robe, ljudi i kapitala ne može da bude loša. A kako se tiče direkno koristi građana mi je u ovom momentu podržavamo”, kazala je ona.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je svaki integracioni proces dobar za Crnu Goru.

“Imali smo vlast koja se tri decenije trudila da zatvori i ugušI Crnu Goru. Ne čudi što DPS i tradicionalni partneri ne žele ovu inicijativu, jer se trude da zatvore CG. Sada im smeta ova inicijativa jer se na ovakav način ubijaju monopoli koji su lokalni. Kada se sprovede na zreo, državni način, mislim da može da donese samo dobro Crnoj Gori. Svaki proces veće komunikacije, razmene kulrture i dobara je sam po sebi dobar. To bi moglo pozitivno da utiče i na unutrašnje dinamike”, smatra Milačić.

Generalni sekretar SD Miloš Čelanović kazao je da upravo inicijativa Otvoreni Balkan jedan od mnogobrojnih razloga zašto oni nisu deo 43. Vlade Crne Gore.

“Mi smo OB posmatrali sa ekonomskog i političkog aspekta. Trudili smo se da prikupimo dovoljno argumenata. Nametnuila se činjenica da je za OB malo ili nista a protiv mnogo argumenata. Doneli smo odluku da se stavimo u zaštitu interesa CG”, rekao je Čelanović.

Poslanica DCG Tamara Vujović izrazila je sumnju u ovaj projekat.

“To ne znači apriori odbijanje ili apriori prihvatanje. Mi govorimo o maglovitosti ove inicijative, nedovoljna preciznost u isticanju njenih pravih ciljeva. Mi nemamo nikakav problem i uvek podržavamo regionalnu saradnju. Crna Gora je već učesnik 35 regionalnih inicijativa”, kazala je Vujović, preneo je portal RTCG.

Ona je kazala da je Demokratska Crna Gora za ekonomski rast i dobrosusedske odnose “ali na odnosima uvažavanja i međusobnog reciprociteta”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar