Cikotić: Migranti su zajednički problem svih

SARAJEVO – U Sarajevu se održava trodnevna Regionalna ministarska konferencija – “Sarajevo migration dialogue” na kojoj učestvuju ministri iz regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija, a ministar policije u Savetu ministara BiH Selmo Cikotić kaže da je cilj skupa da se ukaže da su migranti zajednički problem svih država.

On je gostujući na sarajevskoj N1 tv., rekao da je odziv na konferenciju jako dobar. „Predstavnici međunarodnih organizacija su takođe sa nama, predstavnici EU… Napravili smo veliki skup da kroz tri sesije razmotrimo sve aspekte”, pojašnja Cikotić.

Prva sesija je da se razmotiri mehanizam upravljanja migracijama. Druga je vezana za kontrolu granice, a treća je razmatranje budućih izazova.

„Nemamo mi ambiciju ili iluziju da ćemo mi ovom konferencijom rešiti sve te problem, ali mislim da ćemo u značajnoj meri popraviti međusobno razumevanje u smislu činjenice da svi imamo slične probleme i da prebacivanjem problema sa jedne teritorije na drugu nismo ništa rešili”, istakao je Cikotić.

Politika Hrvatske i njenog sigurnosnog sistema je stvar odlučivanja institucija i države, naveo je Cikotić.

Nada se da će na neki način ova konferencija sve donosioce odluka učiniti svesnim činjenicom da sve što rade pre svega ima jednu ljudsku dimenziju.

“Zadatak svih naših sigurnosnih sistema je da čuvamo sigurnost i zaštitu svih prava i sloboda naših građana, ali da u isto vreme ne gubimo iz vida činjenicu da migranti koji su u pokretu ili su na našim teritorijama su ljudska bića. Veliki broj migranata na tom putu su ka boljoj budućnosti završili svoje živote u vodama mediterana”, rekao je Cikotić.

U poslednih nekoliko meseci broj migranata u prihvatnim centrima BiH se kreće oko 2.500, istaknuo je ministar sigurnosti, dodavši da cene da imaju još negde oko 1.000 do 1.500 van centra i u pokretu.

Prošle godine je, podseća, bio trostruko više migranata u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar